Kinderboerderij De Wilgenhof - boerderij, lescentrum en schooltuinen

Boerderijdieren

Koeien

Op de Wilgenhof staan Lakenvelderkoeien. Onze koeien staan ingeschreven bij het Nederlands Lakenvelder Stamboek. De Lakenvelder is een zeldzaam Nederlands ras en kan twee kleuren hebben; zwart en rood.

 

In de zomerperiode staan de koeien veel buiten in de wei.

's Winters staan de koeien in  hun ruime loopstallen. Wanneer ze 's winters op de wei zouden lopen, trappen ze het gras kapot en groeit er in het voorjaar minder gras.

Paarden

De paarden op de kinderboerderij zijn fjordenpaarden, die van oorsprong uit Noorwegen komen.

Het is een heel sterk ras, in Noorwegen werden ze vooral gebruikt in de bosbouw, om boomstammen het bos uit te slepen.  

 

Jerika is geboren op 2 mei 1989, Taïga op 30 maart 1998. Jerika is de moeder van Taïga. Jerika mag dan nu wel wat ouder zijn, af en toe voelt en gedraagt ze zich als een veulen!

 

Geiten

De kinderboerderij heeft 2 verschillende soorten geiten; melkgeiten en dwerggeiten.

 

Melkgeit

Er staan diverse rassen op de Wilgenhof. De bonte melkgeit (zwartbont en bruinbont), de witte melkgeit en de Toggenburger. Melkgeiten werden oorspronkelijk gehouden vanwege de melkproductie. Net als koeienmelk, kun je geitenmelk ook drinken of er kaas van maken.

 

Dwerggeit

De dwerggeit is een apart ras. Veel mensen denken dat het de lammeren zijn van de melkgeiten, maar dit is absoluut niet waar! Dwerggeiten worden vaak gehouden als hobby. Ze produceren voldoende melk voor hun lammeren, maar het is te weinig om er bijvoorbeeld kaas van te maken.

 

Onze geiten lopen overdag vaak in de wei, wanneer het regent gaan ze snel hun schuilstal in, want aan regen hebben ze echt een hekel!

Schapen

Er zijn twee schapenrassen aanwezig op de boerderij; de Zwartbles en het Bonte schaap.

 

Ongeveer vanaf eind maart begrazen de schapen met hun lammeren het Berg-en Broekpark. Daarmee helpen ze het gras kort te houden en om meer diversiteit in de beplanting te krijgen. 's Winters kunnen ze kiezen of ze buiten willen grazen of liever binnen blijven.

Rond augustus gaat de ram bij de kudde en zijn er in januari/ februari lammetjes te bewonderen.

Konijnen en cavia's

We hebben verschilende rassen konijnen. Op de konijnen zitten vijf vlaamse reuzen. Dit is één van de grootste rassen. In de konijnenflat hebben we diverse andere rassen waaronder dwergrex.

 

De cavia's zitten sindskort in hun nieuwe verblijf. In 2017 is er een crowdfundingsactie geweest voor de caviavilla. Ook hier hebben we verschilende rassen waaronder gladhaar en borstel.

 

 

 

Kippen

De Wilgenhof is voor de kippen, een erkend fokcentrum van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.  

Deze stichting zet zich in om oud Hollandse rassen te behouden. U kunt hierbij denken aan diverse kippen-, konijnen-, schapen-, maar ook koeienrassen.

Voor meer informatie: www.szh.nl

 

Op de Wilgenhof zijn er de rassen:

- Assendelfter

- Kraaikop

- Hollandse kriel

- Barnevelder kriel

- Groninger Meeuw kriel

- Noord Hollands hoen