Kinderboerderij De Wilgenhof - boerderij, lescentrum en schooltuinen

Duurzaamheid

Cursus Duurzaamheid

De Wilgenhof is één van partners die zich bezig houden met de Straat van de Toekomst. 
Voor kinderen/jongeren tussen 12 en 15 jaar is op de website www.urban2020.nl achtergrondinformatie te vinden n.a.v. thema's rond duurzaamheid, zoals energie, water en groen.
Je kunt de Straat van de Toekomst nu al beleven via een 3D-filmpje op www.urban2020.nl/svdt.

 

Duurzaamheid is een steeds groter ondereel aan het worden in ons dagelijks leven en daarom is educatie over dit onderwerp van groot belang. De digitale spelelementen en creatieve inzet van social media zorgen ervoor dat duurzaamheid een interessant onderwerp is, waar veel over geleerd kan worden.

Wie alles weet over duurzaamheid is de gevatte professor met zijn grote snor. 
Hij legt je van alles uit over de wereld van water, energie en groen.

 

Hoe werkt de cursus?

 

Log in via www.urban2020.nl/kids. Als je de cursus voor de eerste keer gaat doen, moet je je eerst registreren (met een emailadres en wachtwoord). In het hoofdscherm kun je één van de cursussen kiezen over bijvoorbeeld energie, groen of water.

Na een inleidend filmpje volgen de vragen voor het gekozen thema. Als je alle vragen hebt beantwoord, kijk dan wat je totaalscore is. Je kunt één tot drie sterren verdienen. Een certificaat met je resultaten kun je downloaden en uitprinten.  

Duurzame Stadsboerderij

De afgelopen jaren heeft De Wilgenhof een aantal aanpassingen gedaan om de kinderboerderij en het lescentrum flink te verduurzamen. Zo zijn er zonnepanelen geplaatst voor het opwekken van elektriciteit, en zijn er in verschillende ruimten - in plaats van elektrische verlichting- solartubes aangebracht die daglicht geven. Verder zijn er in verschillende ruimten lichtsensoren, waardoor het licht aan en uit gaat.
Op het dak van het lescentrum is een uniek groen dak aangelegd, als waterberging en isolatie.

Dierenwelzijn staat hoog in het vaandel. De koeien hebben een loopstal, waarin ze vrij kunnen bewegen. De varkens kunnen buiten in de modder wroeten. De schapen begrazen het Berg en Broekpark, dat op die manier ecologisch wordt beheerd.

Op de schooltuinen krijgen basisschoolkinderen uit Hillegersberg en Schiebroek - het hele tuinseizoen rond - les in het moestuinieren en leren ze van alles over de planten en dieren die ze tegenkomen. Ook maken ze gezonde recepten klaar met hun eigen oogst. 

Het lescentrum verzorgt het hele jaar natuurbelevingslessen. Basisschoolkinderen leren spelenderwijs hoe divers het dieren- en plantenrijk is, wat een waterkringloop is, welke diertjes er in de sloot leven, waar de melk vandaan komt, wat koolstofdioxide is en waarom mensen bijen nodig hebben. Kortom: hoe alles wat leeft met elkaar samenhangt en van elkaar afhankelijk is. 

Zo komt duurzaamheid terug in alle activiteiten en het lesprogramma, dat niet alleen gericht is op de educatie aan kinderen, maar ook op voorlichting aan volwassenen. De Wilgenhof is daardoor een echte stadsboerderij voor alle inwoners van Hillegersberg, Schiebroek en omstreken.

 

Recycling

' Wecycle wil zoveel mogelijk elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste) inzamelen en garandeert een optimale recycling. Hierdoor komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht en hoeven er minder primaire grondstoffen te worden onttrokken aan de natuur.'

 

De Wilgenhof doet ook mee met Wecycle.

 

Al uw oude kleine elektrische apparaten kunt u inleveren bij de kinderboerderij. Door de spullen naar de boerderij te brengen helpt u het milieu een handje. Dit kost u en de boerderij niets. Met de apparaten ontvangt de kinderboerderij spaarpunten voor activiteitenmateriaal.

 

Op de boerderij staan groene bakken van Wecycle. Alle kleine elektrische apparaten zoals koffiezetapparaten, strijkijzers, waterkokers maar ook boormachines mogen ingeleverd worden. Past het in een boodschappentas,  dan kunnen ze ingeleverd worden.

 

Computers, computeronderdelen, beeldschermen tv's (alles wat niet in een inzamelbak past) kunnen niet ingeleverd worden.

 

Kijk ook op www.wecycle.nl  Daar staat ook de lijst met alle apparaten erop.

 

Frituurvet

Ook het oude frietvet of olie kun je inleveren op de kinderboerderij.

Er staat een speciale container waar het vet in kan. Het vet mag alleen in een fles of kartonnen pak ingeleverd worden.